Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2015 13:12 - Видове тела
Автор: babankata Категория: Спорт   
Прочетен: 387 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.05.2017 08:58


Ектоморф

Ектоморфният тип е строен и слаб, с тънки кости, с дълги ръце и крака и издължени мускули. Ектоморфите качват маса много трудно и след това лесно я губят. Те се характеризират с релефни тела и нисък процент подкожни мазнини. Жените ектоморфи обикновено се радват на своя тип тяло, но за мъжете то може да бъде сериозен проблем. Ектоморфите имат много бърз метаболизъм.

 
  
* Тренировка - тренировката ви не трябва да е прекалено продължителна, но ориентирана към използването на големи тежести за да може максималмо да се стимулира мускула. Използвайте предимно базови упражнения с щанги и дъмбели. Правете по-големи почивки между сериите, за да може мускула да се възстановява добре. Ектоморфите трябва да ограничат до минимум кардио тренировките, а да се концентрират върху тренировката с тежести.

 
  
 * Хранене - Яжте! При този тип тяло, храненето е от основно значение, за цялостното развитие на мускулатурата. Трябват ви калории! Хранете се често (поне 4-5 пъти на ден) и с качествена храна. Ако не ядете и тренировката ви няма да е достатъчно ефективна. Освен задължителният протеин храненията ви трябва да са богати на мазнини и въглехидрати, които да осигурят необходимата на тялото енергия. Дори може да увеличите приема на мазнини до 30% от общия калориен прием, стига мазнините да са ненаситени. Използването на хранителни добавки (протеин/гейнър) ще ви помогне да си набавите необходимите калории.

 

 


Ендоморф

Този тип се характеризира с дебели и силни кости. Закръглените форми и високият процент подкожни мазнини са присъщи за Ендоморфа. Този тип няма проблем с качването на маса, но най-трудно може да постигне релефна мускулатура. Ендоморфите имат забавена обмяна на веществата и трябва да внимават с натрупването на излишни килограми.

 
  
* Тренировка - тук целта е да се забърза метаболизма на тялото - това се постига чрез високоинтензивни тренировки с кратка почивка, повече повторения и не дотам големи тежести. Препоръчва се и използването на суперсерии и дропсерии. Добавете изолиращи упражния за да наблегнете на дефиницията и формата на мускула. Обръщайте достатъчно внимание на кардио тренировката, за да не се "омазните".

 
  
 * Хранене - хранете се често, но в малки количества, за да ускорите метаболизма си. Избягвайте приема на наситени мазнини и прости въглехидрати, а наблягайте на храни съдържащи протеин и фибри. Приемайте повечето калории в началото на деня, а вечер наблягайте на високопротеинни храни и салати. Приемът на много вода ще забърза метаболизма ви и ще изкара токсините от тялото. Приемът на изгарящи мазнините препарати(fat-burners) ще ви помогне да запазите талията си. 

 

 

 

Мезоморф

Мезоморфният тип има най-добрите генетични предпоставки за изграждане на мускули. Те се характеризират с атлетични тела. Мезоморфите бързо реагират на тренировките и лесно изграждат мускулна маса. Към това се прибавя и природно голямата физическа сила. Този тип няма проблем нито с качването на мускулна маса, нито с постигането на дълбок релеф. Мезоморфите имат широк гръден кош и масивни мускули. Дори неспазването на стриктен тренировъчен/хранителен режим не винаги повлиява на добрата генетика на Мезоморфа. Последното не трябва да е причина да нарушавате тренировката и диетата си.

 
  
* Тренировка - тежка тренировка и добра почивка е това, което ви трябва. Този тип е склонен към претрениране затова внимавайте с броя на сериите/тренировките. Периодически включвайте и кардио тренировки, за да горят излишните мазнини(само ако имате такива).

 
  
* Хранене - най-важното тук е да си подсигурите необходимото количество протеин. Енергията си набавяйте от комплексни въглехидрати и ненаситени мазнини. Приемането на хранителни добавки само ще помогне на тялото ви да реализирате добрата си генетика.

 

   Независимо какъв е вашият тип тяло винаги има начин да постигнете целите си и желаната мускулатура. Открийте и приемете типа си тяло и спазвайте тренировъчния и хранителния си план който ще ви помогне да неутрализирате отрицателните черти на вашият тип тяло. Независимо дали сте Ендо, Екто или Мезоморф, нищо не може да замести стриктният режим и стремежа към успех.

 

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: babankata
Категория: Спорт
Прочетен: 31215
Постинги: 20
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031