Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2017 13:04 - Ендокринна система - видове жлези
Автор: babankata Категория: Спорт   
Прочетен: 288 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.05.2017 13:06


                                                  ВИДОВЕ ЖЛЕЗИ1. Жлези с външна секреция (потни, слюнчести и пр.) – отделят произведения секрет навън върху кожата и лигавиците.

2. Жлези с вътрешна секреция – нямат отводни канали и отделят секрета направо в кръвта.Отделните секрети от жлезите с вътрешна секреция се наричат хормони и с кръвта се разнасят по целия огранизъм и усилват или отслабват извършваните от органите процеси.В такъв смисъл те се явяват като реглулатори на активността на отделните органи и тъкани.Всеки хормон има сепцифично действие върху организма.

3. Жлези със смесена секреция – едни от секретите им се отделят навън, а     други се отделят в кръвта на организма (такива са половите жлези, задстомашната жлеза).


 Ендокринната система е съставена от жлези с вътрешна секреция, които се намират в различни части на човешкия организъм. Ендокринните жлези произвеждат химични вещества, наречени хормони, които се отделят направо в кръвта. Чрез кръвта хормоните се разнасят до съответните органи като регулират техните функции. 
Клетките на прицелените органи притежават съответните рецептори, които свързани с хормоните водят до промяна на определена клетъчна функция.
 
Хормоните на ендокринните жлези регулират основните жизнени процеси в човешкия организъм: обмяната на веществата, растежа, развитието, размножаването, влияят върху човешкото поведение. Хипофизата контролира функцията на редица жлези с вътрешна секреция, като тя е под контрола на хипуталмуса, част от междинния мозък.


Хипофизната жлеза
Важно място между хормоните заемат хипофизните хормони. Хипофизната жлеза е разположена в костна вдлъбнатина в основата на черепа, наречена турско седло. Тя произвежда хормона на растежа, който определя пропорционалното развитие на костите, съразмерността между дължината на трупа и дължината на ръцете и краката, оформяването на мускулите, от които зависи по-нежният външен вид на жената. Растежният хормон влияе върху количеството, разпределението и натрупването на подкожната мастна тъкан, която оформя приятните овални външни форми на жената. Ако при възрастен човек намалее продукцията на растежния хормон, кожата става недохранена, атрофирана: тя е бледа, студена, суха, с намалена потна и мастна секреция, с дребни бръчки, с понижени еластичност и сочност.
Хипофизната жлеза отделя и хормона на пигментацията, който усилва пигментирането на кожата, а при негова липса води до ненормално побеляване на кожата.От хипофизата се отделят и хормони, които усилват дейността на другите ендокринни жлези (щитовидна, надбъбречна и полови жлези).


Хипоталмус

Дели се на 3 дяла : преден, среден, заден. Предният дял е център на парасимпатикусовия дял на ВНС, а също центровете на глада и ситостта. В средния дял се намира центърът на дишането и ядрата на 2 хипоталамични хормона, складиращи се в задния дял на хиповифизата. В задния дял се намира центърът на симпатикусовия дял на ВНС.
Хипоталамусът и хипофизата са две малки структури, разположени в основата на междинния мозък със специална анатомична връзка. От една страна, някои неврони на хипоталамуса имат удължения, които достигат до задния дял на хипофизата (неврохипофизата); от друга страна, мрежа от венозни съдове отвежда образуваните от хипоталамуса хормони към предния дял на хипофизата (аденохипофизата).


Епифизата
Наричана още пинеална жлеза (corpus pineale). Шишарковидно тяло или трето око, е малко образувание, което се отнася към междинния мозък.
По форма прилича на шишарка с размери от няколко милиметра, леко приплесната в предно-задна посока. Епифизата достига своето пълно развитие към седмата година от живота, след което подлежи на на бавно обратно развитие (инволюция). Тя е обвита от тънка съединителнотъканна
 обвивка (капсула), от която в дълбочина проникват преградки, които я разделят на делчета. Делчетата се изграждат от два вида клетки: пинеалоцити и невроглия. Епифизата съдържа калциеви зърна, наречени още мозъчен пясък.
Епифизата представлява част от т.нар.
 надхълмие (епиталмуса), което се отнася към междинния мозък. Заляга в улея, формиран от двете горни хълмчета на четирихълмието (lamina quadrigemina) на средния мозък (mesencephalon). С предния си край се свързва с междинния мозък чрез специални образувания, наречени поводи - habenulae.
Епифизата изработва серотонин, който се превръща в мелатонин. Продукцията на мелатонин се стимулира от тъмнината и се потиска от светлина. Мелатонинът е антигонадотропен хормон - потиска половото развитие. При хипофункция на жлезата в детска възраст настъпва преждевременен пубертет – pubertas precox.


Щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е разположена отпред в шията пред ларинкса (дихателното гърло).
В състава на нейните хормони се съдържа йод. Щитовидните хормони усилват окислителните процеси в организма, регулират обмяната на веществата и постоянството на телесната температура. При болестно усилено отделяне на хормоните на щитовидната жлеза (Базедова болест) се засилват образуването на топлина и топлоотделянето, кожата става по-топла, зачервена и влажна. Красивият вид на жената се изменя, защото вследствие увеличение на щитовидната жлеза се явява „гуша", очите изпъкват и силно блестят, клепачите се подуват и рядко мигат. Жената е възбудена, запотена, с намалено телесно тегло, страда от сърцебиене и от безсъние. При натиск с пръст върху кожата се появяват червени или бледи черти (кожно писане), които могат да се задържат понякога с часове.

При намалена активност на щитовидната жлеза се образуват по-малко хормони и се развива болестта, наречена микседем (слузен оток). При това заболяване кожата е суха, студена, със загрубяла повърхност, покрита с дребни люспици; явява се косопад. Жените имат подпухнал вид и получават груб, мъжки глас. Изразът на лицето е апатичен, подпухнал, с постоянна сънливост.Околощитовидни жлези
Това са 4 малки телца с големината на оризово зърно, разположени по задната повърхност на щитовидната жлеза.Те отделят хормон, който влияе върху калциевата и фосфорната обмяна.Повишената секреция води до намаляване на съдържанието на калций в костите и те стават чупливи.При понижено отделяне на хормон калцият в кръвта намалява, при което възбудимостта на мускулатурата се повишава и възникват гърчове.

Задстомашната жлеза
При намалена активност на задстомашната жлеза се наблюдава недостиг на
нейния хормон — инсулин.Развива се захарна болест (захарен диабет), при която се увеличава кръвната захар, повишава се отделянето на урина.Болните изпитват силна жажда и „вълчи" глад. За набавяне на енергия организмът използува мазнините, поради което в кръвта се натрупват кисели вещества, което води до тежко болестно състояние, достигащо до загуба на съзнанието.
Кожата на диабетиците е бледа, лепкава, по лицето се наблюдават разширени капиляри или жълти плоски възелчета по клепачите (ксантелазми). Ксантелазмите се срещат и при други заболявания. Дланите на ръцете понякога стават червени от натрупването на багрилното вещество каротин (провитамин А), което не се преработва от черния дроб във витамин А.При диабетиците много често се наблюдават гнойни инфекции (циреи, панарициуми и др.). Особено важно е при козметични процедури да не се наранява и инфектира кожата на болните от захарна болест.Надбъбречните жлези
Надбъбречните жлези, разположени по горния полюс на бъбреците, произвеждат хормони, от които най-важният за козметиката е кортизолът (известен под търговското название кортизон). Кортикостероидните хормони притежават важни за кожата действия. Преди всичко те действуват противовъзпалително, а също така намаляват болестно повишената кожна чувствителност (алергия) към някои вещества, съдържащи се в храната (белтъчини и др.), в облеклото (кожа, вълна, химични вещества), в околната среда (домашен прах, тичинков прашец), в производството (химикали, цимент и др.), а също и към някои медикаменти (сулфамиди, пирамиди и др.). Лицата с повишена чувствителност получават копривна треска, екземи или други обриви. Кортизонът и действуващите подобно на него вещества намаляват възпалението и алергията и лекуват кожните изменения.
Надбъбречните хормони усилват окосмяването, като при жените се наблюдава тенденция към мъжки тип окосмяване.
Надбъбречните хормони играят роля и за навременното полово съзряване — пубертета, както и за половите функции на зрялата възраст. Те определят до голяма степен и половото влечение. Надбъбречните хормони, приети във високи дози, водят до натрупване на тлъстини, предимно по гърба, корема и лицето, като крайниците изглеждат ненормално по-тънки. Лицето се закръглява и придобива вид на луна.
Намалената активност на надбъбречните жлези води до силно спадане на теглото и интензивно пигментиране на кожата и лигавиците (Адисонова болест).Полови жлези - тестиси и яйчници
Активната дейност на половите жлези - отделянето на полови хормони предизвиква настъпване на пубертета.Това е преходна възраст, в която се формират характерните признаци на женския и мъжкия пол.Настъпват и промени в психиката.

Стихването на дейността на половите жлези се означава като климак (климактериум, критична възраст).При него се ускорява, процесът на стареене, което доказва значението на половите хормони за жизнените процеси.


-Мъжките полови хормони се наричат адрогени. Най-важният адроген е тестостеронът. Той стимулира развитието и функцииите на мъжките полови органи и формирането на вторичните мъжки полови белези. Силно стимулира белтъчния синтез. Намалената секреция на тестостерон от семенниците води до заболяване, известно ка евнухоидизъм - слабо развитие на първичните и вторичните полови признаци.

-Женските полови хормони са естрогени и прогестерони. Основният женски полов хормон е естарадиолът. Той стимулира развитието и функциите на женските полови органи, формирането на вторичните женски полови признаци. Гласувай:
0
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: babankata
Категория: Спорт
Прочетен: 7630
Постинги: 20
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30