Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05 09:57 - Разделно хранене и времево разграждане
Автор: babankata Категория: Спорт   
Прочетен: 89 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.05 09:10


                                                       ОБЩО ПОНЯТИЕ 


  Разделното хранене разделя храните на четири групи : 


1. Протеини (месо, сирене, кашкавал, риба, яйца, мляко, ядки) - разграждат се бавно

2. Въглехидрати (зърнени храни, хляб, спагети, брашно, бисквити, картофи, сладка царевица) - разграждат се бързо

3. Зеленчуци (зеленчуци, зеленолистни зеленчуци, корени, подправки, билки, семена) - могат да се ядат с протеини или въглехидрати

4. Плодове - тази група храни трябва да се яде самостоятелно, тъй като плодовете изискват различни ензими за да се разградят


  Основни правила на разделното хранене


1. Протеините и въглехидратите трябва да се ядат по отделно.
 
  *Лоши комбинации : 

    - месо и хляб
    - риба и картофи
    - хляб и картофи 
    - сирене/кашкавал и хляб и т.н.

   *Протеините трябва да се ядат поне два часа след вълехидратите, а въхлехидратите поне четири часа след протеините.


2. Зеленчуците могат да се ядат с протеини или въглехидрати.

3. Плодовете трябва да се ядат самостоятелно, най-добре на празен стомах и поне 30 минути преди ядене.

    *Смесени с други храни, плодовете могат да предизвикат подуване, газове и лошо храносилане.



 *Правлното комбиниране на храните предотвратява затлъстяването и помага за доброто храносмилане, бързото изгаряне на мазнини и максималното усвояване на хранителните вещества.
 *Неправилното комбиниране на храните предизвиква подуване, парене по храноповорода, лошо храносмилане, болки в корема, запек, лошо усвояване на веществата, синдром на раздразнителното черво и други.



                     
Времево разграждане на различните храни
 
Нашата храна може да бъде храносмляна добре само когато е приета в правилната последователност.Редът на прием зависи от това колко време е нужно за храносмилането на един продукт.По тази логика първо се ядат храните, които се усвояват най-бързо, докато трудно смилаемите идват най-накрая.
 Протеините изискват киселинни стомашни сокове за да се разградят, докато въглехидратите изискват алкални стомашни сокове.Някои храни се разграждат по-бързо от други, задействат различни ензими и изискват различна среда в стомаха за да се усвоят добре.По долу в таблицата може да видите за колко време се разграждат различните храни.
 Всеки пласт се храносмила отделно, без да се смеси с останалите.Ако е била приета правилно, храната бива храносмилана бързо и без проблеми.Не се образуват газове и не се появява умора.Точно обратното, човек се чувства бодър и пълен с енергия.
 Ако същото онова ядене беше прието смесено - малко от тук, малко от там, храносмилането му щеше да отнеме много часове, придружено от чувство на тежест, газове, киселини и какво ли още не.И всичко това само заради грешната последователност !

  *Хора с бавно храносмилане (бавен метаболизъм) изобщо не би трябвало да консумират много и различни храни на едно хранене.По-добре е да се яде по малко и на често.
  *В какъвто ред приемете храната, така тя се нарежда в стомаха ви.

 *Чести грешки при хранене :
 

 - често се допускат следните грешки при хранене, предизвикващи неразположение, отпадналост и храносмилатени проблеми

- пиенето на течности по време на хранене
- плодове (свежи или сушени) за десерт 
- смесването на сладки и/или сушени плодове с ядки и семена и евентуално с някакъв подсладител (мед,кленов сироп), както е при повечето мюслита
- смесването на сладки и/или сушени плодове с киселиносъдържащи плодове
- яденето на сладки и/или сушени плодове заедно с или след висококонцентрирани протеини

   *Правила за идеалната последователност :

- Напитките се приемат 30-60 мин преди хранене (препоръчително е изпиването на две чаши с вода).

- Плодовете се приемат винаги на празен стомах, никога заедно с други храни и никога за десерт. При яденето на плодове има допълнитени особеност, на които трябва да се обърне внимание : 
- пъпешите се ядат преди всички останали плодове
- след това следват киселиносъдържащи плодове като цитрусови, ананас, къпини, френско грозде, нар, кисели ябълки и т.н.
- последни се приемат сладките плодове (круши, сладки ябълки, райска ябълка, банани).

- След като сте яли плодове, трябва да изчакате 15 минути, преди да ядете нещо друго.

- Зеленчуците се ядат преди храни съдържащи нишесте.Т.е. салати и зеленчукови ястия да стоят на масата винаги преди основното ядене, а не заедно с него.

- Храни, съдържащи нишете винаги се ядат преди такива с преобладаваща концентрация на протеини.Въглехидратни гарнитури като картофи, ориз макарони и др. се приемат ПРЕДИ месото, рибата и яйцата.

- И не на полседно място трябва да се има в предвид времето, за което се храносмила дадена храна.Това, което се храносмила най-лесно, се яде първо, а това, което се изисква повече време - последно.


 Основното правило на последнователността на ядене гласи : Колкото по-малко е съдържанието на вода на една храна, толкова по-напред трябва да стои тя в храномилателната редица.Колкото по-ниско е съдържанието на вода, толкова по-късно се приема тази храна.
Водосъдържащи храни се храносмилат лесно и бързо отсъпват място на тези с виоко съдъжрание на протеини, въглехидрати и мазнини.

 
  РЕД НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ/СТЪЛБИЦА

вода/фреш > плодове > зеленчуци > въглехидрати > млечни > риби > животинско месо

   АЛКАЛНИ ХРАНИ

1 ас и 30 минути

- водорасли
- лимон
- магданоз
- майчино мляко

1 час и 45 минути

- авокадо
- маслини

2 часа

- грейпфрут
- домат
- картоф
- козе мляко
- кокосово мляко
- сухи маслини
- череши
- чесън

2 часа и 15 минути

- ананас
- карфиол
- кисело мляко
- маруля
- смокиня

2 чаа и 30 минути 

- бадем
- бамя
- гъби
- мента
- праз
- сушени смокини
- фурми

2 часа и 45 минути

- диня
- кайсия
- кокос
- салвия
- цвекло
- ябълка

 3 часа

-банан
- бобови храни
- броколи
- зеле
- качамак
- леща
- морков
- соя
- спанак
- тикви
- фасул
- царевица

3 часа и 15 минути 

- грах
- зехтин
- картоф
- краставица
- кромид
- пъпеш
- ряпа
- целина

3 часа и 30 минути 

- горчица
- червено зеле

3 часа и 45 минути

- копър
- патладжан


    КИСЕЛИННИ ХРАНИ


1 час и 30 минути 

- вино (червено)
- рафинирана захар 
- ябълков сок

1 час и 45 минути

- грозде (червено)
- домат (сварен)

2 часа

- боровинки
- диви плодове
- какао
- шоколад

2 часа и 15 минути 

- краве прясно мляко
- круша
- меласа
- пчелен мед
- ябълков оцет
- ягоди
- яйца

2 часа и 30 минути

- къпини
- праскова
- цариградско грозде

2 часа и 45 минути

- кестени
- риба
- сливи

3 часа

- агнешко мео
- брашно (пшенично)
- жито
- ленено семе
- лешници 
- орехи
- ориз (бял и кафяв)
- рибено масло

3 часа и 15 минути

- извара
- краве масло
- магданоз
- нар
- пилешко месо
- просо
- ръж
- сирене и кашкавал
- скумрия
- фъстъци

3 часа и 30 минути 

- говеждо месо
- грис
- овес
- спагети

3 часа и 45 минути

- дюля
- ечемик
- макарони
- сьомга

4 часа 

- брюкселско зеле
- кондензирано мляко
- миди
- хрян
- шунка 

4 часа и 30 минути 

- кисело зеле
- пушена сьомга
- пужена херинга





Гласувай:
0
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: babankata
Категория: Спорт
Прочетен: 6134
Постинги: 20
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Август, 2017  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031